18 dingen die je nog niet wist over oesters!

Bijna iedereen heeft wel is een keer een oester gegeten. You hate it, or you love it. Maar wat weet jij nou eigenlijk over deze heerlijke delicatesse? 

Wij hebben 18 leuke feitjes voor je op een rijtje gezet!

 

1. Oesters zijn heel gezond en goed voor de lijn. Ze bevatten bijna geen vet, weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen

2. Vanwege hun hoge gehalte aan zink zouden oesters ook zorgen voor een verhoogde weerstand tegen verkoudheid.

3. Parels in oesters worden gevormd door een onzuiverheid zoals een korrel zand, die de oester niet kan uitspuwen. Om zichzelf te beschermen, wordt er parelmoer afgezet, die zich rond de zandkorrel begint te vormen, tot een parel.

4. Je aan een oester kunt zien hoe oud die is. Net als een boom heeft een oesterjaarringen. Elke ring staat voor 1 jaar.

5. Er zijn 2 soorten oesters, de holle (creuse) en de platte oester. De platte oester groeit trager en is om die reden duurder.

6. Creuse betekend in het Frans holling, vandaar de naam creuse voor de holle oester.

7. Een oesterkweker 3 tot 5 jaar met jouw oester bezig is voordat je hem kunt eten.

8. Een oester is hermafrodiet. Of toch niet helemaal. Het ene jaar is het een mannetje, het volgende jaar en vrouwtje enzovoort

9. In de zeventiende eeuw was de oester heel gewoon voedsel. Pas later, toen oesters schaarser werden, werd het een delicatesse.

10. Rauwe oesters ‘leven’ nog als je ze opeet. Dat kun je ook zien, als je met een mesje tegen hun rand duwt hoort een echt verse oester ietsje te wijken.

11. Frankrijk de grootste aanbieder van oesters is.

12. Het formaat van Franse oesters wordt uitgedrukt in de cijfers 0 tot 5, waarbij 5 het kleinste en 0 het grootste kaliber is.

13. Het meest verkochte oesterformaat is ‘nummer 3’, wat voor de meeste mensen de prettigste afmeting: genoeg te proeven maar ook weer niet een hele mond vol

14. De laatste 2 weken van december goed zijn voor 40-50% van de totale oesterconsumptie van een jaar.

15. Lustopwekkend? Dat is nooit wetenschappelijk bewezen maar volgens overlevering at Casanova wel oesters 50 per dag.

16. Oesters filteren water. Ze zuiveren gemiddeld 40 liter water per dag.

17. De grootste oester ooit had een gewicht had van bijna twee kilo en ruim 35 centimeter lang.

18. De oester is een van de oudste diersoorten op aarde. Er zijn fossielen van oesters gevonden die rond de 520 miljoen jaar oud zijn.